9 января 2011 г.

Türk Dünyası Şairleri Türkiye Türkçesinde Buluşuyor

9 января 2011 г.

Türk Dünyası Şairleri Türkiye Türkçesinde Buluşuyor

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkiye Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) Genel Başkanı Yahya Akengin ve Türkiye Mimarlar Mühendisler Birliği (TMMB) Genel Başkanı İlyas Demirci; TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde bir araya gelerek, "Türkçe Eğitim Prokolü”nü imzaladılar.

Türk dili konuşan ülkelerin lehçe farklılıkları nedeniyle iletişimde zorluklar yaşaması sebebiyle geliştirilen bu projenin ilk adımı Türk dünyası şairlerine Türkiye Türkçesi öğretilmesi olacak. Türk dünyası yazar ve şairlerinin birbirinden kopuk ve edebi çalışmalarından habersiz oluşu gibi sorunların giderilmesi amacıyla TÜRKSOY, TÜRKSAV ve TMMB’nin müşterek kararı doğrultusunda Türkçe edebi eserlerin diğer Türk lehçelerine çevrilmesi, diğer lehçelerde yazılan eserlerin de Türkiye Türkçesine çevrilmesi amacıyla imzalanan protokol, Türkiye Türkçesi öğretme seferberliğinin de ilk adımı olarak nitelendiriliyor.

TÜRKSOY Genel Sekreterliği’nde düzenlenen imza töreninde konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, imza töreninin Tukay yılı’nın ilk etkinliği olduğunu ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Projenin Türk dünyası şairlerini birbirini daha yakından tanımaya teşvik edeceğini belirten Kaseinov, Türk dünyası şairlerine Anadolu Türkçesi öğreterek, onların daha fazla eser alışverişi yapması ve şiir aktarımı konusunda desteklenmesi için çalışıyoruz dedi. TMMB Genel Başkanı İlyas Demirci de konuşmasında şunları söyledi: "TÜRKSOY Genel Sekreterliği hayırlı bir hizmete daha imza atmıştır. 2011 yılı hem Türk Ocaklarının 100. Yılı olması hem de Abdullah Tukay Yılı ilan edilmesi bakımından bizim için çok önemlidir. Bu çerçevede ebedi şahsiyetlerin eserlerinin Türk lehçelerinde karşılıklı okunup anlaşılması konusunda karşılıklı lehçe öğrenimine ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere bir adım atmış bulunuyoruz.”
Mayıs ayında Bursa’da yapılacak olan şehircilik sempozyumunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a "Türk Dünyası Kültür Adamı Ödülü” vereceklerini de söyleyen Demirci ayrıca, 2011 yılının Tukay yılı ilan edilmesi çerçevesinde, Türk-İslam Şehirleri Konferansının Ekim ayında Kazan’da yapılmasını önerdi.

TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin ise imza törenindeki konuşmasında, TÜRKSOY’un başında çok yönlü bir sanatçının bulunmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Şairi olmayan şehirlerin, şehir olamayacağını söyleyen Akengin; Türk dünyasının geniş ve zengin bir edebiyat birikimine sahip olduğunu belirtti. Türk dünyasının Türkiye Türkçesinde buluşmasını dilediklerini ifade eden Akengin; elbette diğer lehçelerin de yaşaması gerekir dedi.


© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır