14 апреля 2010 г.

Türk Edebiyatı’nın Ulu Çınarı Resul Rıza’yı Andık

14 апреля 2010 г.

Türk Edebiyatı’nın Ulu Çınarı Resul Rıza’yı Andık

Bir şair düşünün; Dede Korkut’u, Köroğlu’nu, Yunus Emre’yi, Fuzuli’yi, Nedim’i, Karacaoğlan’ı, Mirze Ahundzade’yi, Namık Kemal’i,Tevfik Fikret’i, Mehemmed Hadi’yi, Abdülhak Hamit’i, Hüseyin Cavit’i , Mayakovski’yi ve Nazım Hikmet’i şiirlerine katık etmiş olsun. Yaşadığı coğrafyanın şiir geleneğinden beslenirken, çağının çocuğu olmanın gereklerini de yerine getirmiş olsun. Bir şair düşünün; acıyı bal eylemiş, yeni insanın sesi olmayı seçmiş olsun. Bir yandan Karacaoğlan türkülerini bir yandan da "güneşi içenlerin türküsünü” söylesin. Sonra kendi şiirleri dillerden dillere dolaşsın, türkülere dönüşsün. Dilini anavatanı sayan bir şair kuşağının en güzel çocuklarından, kendisini aşk, vatan sevgisi, sıla ve gelecek güzel günlerin özlemini anlatan şiirlerinde gizlemiş Azerbaycan şairi Resul Rıza’yı TÜRKSOY Genel Merkezi’nde 12 Nisan Pazartesi Günü andık. TÜRKSOY Teşkilatı olarak, şairimizin görmeyi çok arzuladığını belirttiği 21. Asırda da hala yaşadığını, şu ana kadar basılan şiir kitapları içerisinde en geniş olanını edebiyat dünyasına kazandırarak, herkese göstermek istedik.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sayın Düsen Kaseinov’un açılış konuşmasıyla başlayan Resul Rıza’yı anma toplantısına TC Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, üyemiz ülkelerin büyükelçiliklerinden yetkililer, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı, Resul Rıza’nın oğlu Anar Rızayev, çok sayıda sanatçı ve sanat sever katıldılar. Düsen Kaseinov yapmış olduğu konuşmasında: " Doğumunun yüzüncü ,ölümünün yirmi dokuzuncu yılında Resul Rıza’nın, ortak kültür dünyamızda bizi aydınlatan, ruhumuzu okşayan, yaşamın farklı yönlerini şair bakışıyla bize gösteren, dünya uygarlığı içerisinde Türklük alemini gururlandıran bir şairimiz” olduğunu belirttiler. "Maksadımızın onu eserleriyle, fikirleriyle yaşatmak ve yeni nesillere tanıtmak olduğunu” anlatan Kaseinov, Resul Rıza’nın en büyük eserlerinden birisinin toplantıda aramızda bulunmasından şeref duydukları oğlu değerli sanatçı Anar’ın olduğunu belirterek, Anar’a TÜRKSOY’un ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin yayına hazırladığı "Resul Rıza, Gecenin Suskun Nağmesi” kitabına olan katkılarından ötürü teşekkür ettiler. TÜRKSOY’un işbirliği ve ortaklığından memnuniyet duyduğu Avrasya Yazarlar Birliği’nin tüm mensupları adına Birlik Başkanı Yakup Deliömeroğlu’na ve TÜRKSOY’a olan katkıları ve Türk kültürünün evrensel boyutlara ulaştırılması için çabalayan TC Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’a şükran duygularını ifade ettiler.

Ertuğrul Günay ise " akıl tutulmasının yaşandığı Soğuk Savaş’ın bizim için en önemli iki şairi, Nazım Hikmet’i ve Resul Rıza’yı unutturmaya ve yok saymaya çalıştığını, ancak halkının dilini sahiplenen ve geleceğe seslenen bu şairleri unutturmaya hiçbir gücün yetmediğini ve yetmeyeceğini” belirterek Resul Rıza’nın bir şiirini okudular. Daha sonra da "ilk defa bir Batı Avrupa ülkesinde, uluslar arası bir düzeyde Nevruz gibi ortak kültürel değerlerimizi tanıtan ve çalışmalarına son yıllarda hız kazandıran TÜRKSOY Teşkilatı ‘na , Genel Sekreter Düsen Kaseinov ve Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş’a teşekkürlerini sundular.

Resul Rıza’nın oğlu, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı yazar Anar Rızayev de "böylesi büyük bir şairin oğlu olarak insanın babasını anlatmasının ne denli zor olduğunu belirterek ağrılıklı olarak Resul Rzıayev’in Türk şiirindeki yeri ve önemine değinen bir konuşma yaptılar. Ve artık şairlerin şairlikleriyle anılıp, değerlendirilmesinin zamanının geldiğine” değindiler. TÜRKSOY’un böylesi bir anma toplantısı düzenlediği için ailesi ve Azerbaycan edebiyat dünyası adına teşekkür ettiler.

Daha sonra Resul Rızayev’in kitabını Türkiye Türkçe’sine çeviren İmdad Avşar, Resul Rıza Vakfı Başkanı Fikret Goca, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Nazim İbrahimov,Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Birliği Vakfı Başkanı Yahya Akangil, Rızayev ailesi mensuplarından Nezrin Askeran, Prof Dr. Eflatun Nemetzade Resul Rıza’nın Türk kültüründeki ve edebiyatındaki yeri ve önemini belirten konuşmalar yaptılar ve şiirlerini seslendirdiler.

Azerbaycan " Halay” Folklor Dans Topluluğu anma toplantısına renk katarken, müzisyen Cavid Tebrizli’nin Resul Rıza’nın bestelenmiş eserlerini seslendirdiği konseri sırasında dinleyiciler duygusal anlar yaşadılar. Kimi dinleyiciler gözyaşlarını tutamadılar.
Yönetmen Raşit Demirtaş’ın Resul Rıza’nın hayatını anlatan bir belgesel filmle toplantı son buldu.

Eflatun Nemetzade’nin şairin " Çınar” adlı şiirini okuduktan sonra ifade ettiği gibi " kökleri derinlerde olan, halkının yüreğinden kimsenin söküp alamadığı büyük edebiyat çınarı Resul Rıza” dileriz ki TÜRKSOY ve benzeri kuruluşlar sayesinde asırlar boyu yaşamaya devam edecektir.

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır