― 7 июля 2025 г.
14. Şeki “İpek Yolu” Uluslararası Müzik Festivalı sona erdi
TÜRKSOY, Azerbaycan Kültür Bakanlığı, Azerbaycan Besteciler Birliği ve Şeki Valiliği ortak organizasyonuyla 14. Şeki “İpek Yolu” Uluslararası Müzik Festivali düzenlenen çeşitli etkinliklerin ardından kapanış konseriyle başarıyla tamamlandı.
Üç gün süren festival boyunca müzikseverler, kent sakinleri ve şehre gelen konuklar; Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan tanınmış müzik topluluklarının ve yetenekli sanatçıların konserlerini ilgiyle izledi.
Şehrin “Yukarı Kervansaray”, Haydar Aliyev Merkezi ve “Marhal” Açık Hava Tiyatrosu gibi farklı yerlerde düzenlenen etkinliklere Şekili sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Dahi besteci Üzeyir Hacıbeyli’nin doğumunun 140. yılı
14. Şeki “İpek Yolu” Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Üzeyir Hacıbeyli’nin 140. doğum yıl dönümüne özel konserler düzenlendi.Şeki Müzik Koleji’nde düzenlenen etkinlikte kolejin öğretmen ve öğrencileri sahne aldı. Konsere, festivalin düzenleyici kurumlarının temsilcileri, okulun öğretim kadrosu ve müzikologlar katıldı.
Konserin açılışında konuşan Kolej Müdürü Serdar Şerifov, Şeki “İpek Yolu” Uluslararası Müzik Festivali kapsamındaki etkinliklerden birinin bu eğitim kurumunda gerçekleştirilmesinin artık gelenek hâlini aldığını belirtti.
Konser programı, Kolej Halk Çalgıları Orkestrası’nın Üzeyir Hacıbeyli’nin “Köroğlu” operasından “Uvertür”ü seslendirmesiyle başladı. Programda ayrıca bestecinin “Arazbarı”, “Köroğlu” operasının 5. perdesinden bir dans sahnesi, “Arşın Mal Alan” operetinden giriş müziği, “Asya’nın Şarkısı”, “Leyla ile Mecnun” operasından “Bu Gelen Yara Benzer” adlı eserleri seslendirildi. Müslüm Maqomayev’in “Şah İsmayıl” operasından uvertür, İsmail Aliyev’in “Çahargah Sayagı” ve diğer klasik eserler de programda yer aldı.
Konserin en dikkat çeken anlarından biri, uluslararası yarışmaların ödüllü genç piyanisti, Tofik Kuliev Müzik Okulu’nun 9. sınıf öğrencisi Kamal Ahundov’un solo performansı oldu. Dinleyiciler, genç yeteneğin icrasını büyük ilgi ve beğeniyle izledi.
Cahangir Cahangirov Korosu Şeki “İpek Yolu” Festivalinde
Festivalin ikinci günü “Marhal” Açık Hava Tiyatrosu’nda, Cahangir Cahangirov adına Koro Topluluğu sahne aldı.
Üzeyir Hacıbeyli’nin sevilen öğrencisi olan besteci, orkestra şefi ve Azerbaycan’ın Halk Sanatçısı Cahangir Cahangirov’un adını taşıyan koro Hacibeyli’nin eserlerinin yanı sıra diğer bestecilerin eserlerini ve halk şarkılarını seslendirdi. Seslendirilen “Leyli ve Mecnun”, “Sevgili Canan”, “Arşın Mal Alan” ve “O Olmasın, Bu Olsun” operetlerinden hazırlanan derlemeler ile “Beri Bak”, “Aman Nene”, “Çırpınırdı Karadeniz” gibi eserler izleyiciler tarafından büyük beğeniyle karşılandı.
Şeki 2713 yaşını “Şehir Günü” ile kutladı
Azerbaycan’ın kadim sanat ve kültür merkezlerinden biri olan Şeki’de, her yıl “Şehir Günü” renkli bayram etkinlikleriyle kutlanıyor. Bu yıl, Şeki şehrinin 2713. kuruluş yıldönümü vesilesiyle 6 Temmuz’da “Yukarı Kervansaray” otel kompleksinde görkemli bir kutlama programı düzenlendi.
“Şehir Günü”nün, aynı tarihlere denk gelen 14. Şeki “İpek Yolu” Uluslararası Müzik Festivali ile eş zamanlı gerçekleşmesi, kutlamalara ayrı bir coşku ve renk kattı.
Bayram programının katılımcıları, öncelikle Şekili zanaatkârların el emeği göz nuru ürünlerinden oluşan sergileri gezdi.
Törende konuşan Şeki Valisi Elhan Usubov, şehir sakinlerini anlamlı gün dolayısıyla tebrik ederek, 2713 yıllık tarihi olan Şeki’nin, Büyük İpek Yolu üzerinde yer alan kadim bir yerleşim yeri olarak her dönemde Azerbaycan tarihinde önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Şehrin kervansaraylarının, camilerinin, minarelerinin, evlerinin, kale surlarının ve köprülerinin bölgenin zengin mimari mirasını gözler önüne serdiğini kaydetti.
Törenin sonunda, Şeki’nin sosyal ve kültürel yaşamına katkıda bulunan bir grup kişiye onur belgeleri takdim edildi.
Şeki Festivali’nde Çinli sanatçılar sahne aldı
14. Şeki “İpek Yolu” Uluslararası Müzik Festivali’nin üçüncü günü olan 6 Temmuz’da, Çin Halk Cumhuriyeti Kuzeybatı Pedagoji Üniversitesi müzik ve danst topluluğu tarafından bir konser sunuldu.
Şeki Haydar Aliyev Merkezi’nde gerçekleşen konsere festivalin düzenleyici kurumlarının temsilcileri, davetliler ve çok sayıda müziksever katıldı. Çin kültürüne özgü çeşitli müzik aletleri ve danslarla sahne alan Çinli topluluk, renkli konser programlarıyla izleyicilere büyüleyici müzik performansları sundu.
Kapanış Konseri Zaferin 5. yıl dönümüne ithaf edildi
Azerbaycan’ın kadim toprağı Karabağ’ın işgalden azat olunmasının 5. yıl dönümüne ithaf edilen kapanış töreni, Şeki’deki “Marhal” Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Törende Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti’ne bağlı Örnek Askerî Orkestra, izleyicilerin karşısına geniş kapsamlı bir konser programıyla çıktı.
Şef, Azerbaycan’ın Emektar Sanatçısı, Yarbay Samed Vekilov’un yönetiminde; klasik müzik, caz ve pop gibi farklı türlerdeki eserlerin yanı sıra, vatanseverlik ruhunu yansıtan parçalar, halk müziği ve şarkılarından oluşan repertuvarı ile sahne alan orkestra, Üzeyir Hacıbeyli, Fikret Emirov, Kara Karayev, Tofik Kuliev gibi büyük Azerbaycanlı bestecilerin eserlerini seslendirdi.
Konserin ardından festivalin sanat yönetmeni, Azerbaycan Besteciler Birliği Başkanı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi üyesi, Halk Sanatçısı, Prof. Firengiz Alizade ile Şeki Şehir Valisi Elhan Usubov birer konuşma yaparak, 14. Şeki “İpek Yolu” Uluslararası Müzik Festivali’nin düzenlenmesine katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti ve festivalin sembolünü takdim etti.
TÜRKSOY’un Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı da 14 yıldır Bestekarlar İttifakı ile TÜRKSOY iş birliğinde düzenlenen festivale katkı sunanlara teşekkürlerini bildirdi ve festivale başarılar diledi. Gafarlı, Prof. Firengiz Alizade, Elhan Usubov ve diğer festival katılımcılarına TÜRKSOY’un plaket ve teşekkür belgelerini takdim etti.