_DSC2090
19 апреля 2024 г.

Bin Yılların Derinliğinden Gelen Medeniyet: ANEV

19 апреля 2024 г.

Bin Yılların Derinliğinden Gelen Medeniyet: ANEV

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov’un kaleme aldığı “Bin Yılların Derinliğinden Gelen Medeniyet: ANEV” kitabının tanıtım toplantısı TÜRKSOY Genel Sekreterliği konferans salonunda yapıldı. 

 Kitabın tanıtımı için düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev “Kitaplar insanlığın en değerli miraslarından biridir. Onlar, bizi eğiten, aydınlatan ve ilham veren rehberlerdir. Hayatımızın her anında bize eşlik ederler ve bizi daha iyi bir dünya için çaba göstermeye teşvik ederler. Bu nedenle, kitaplara saygı göstermek ve onları yaşamımızın merkezine yerleştirmek, geleceğimizi şekillendirmek adına önemlidir. Bir kitapla tanışmak, yeni bir dost edinmek gibidir. Bu dostluklar bizi geliştirir ve değiştirir.  Bugün burada yeni bir dostla, Ekselansları Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov’un bizzat kaleme aldığı Anev kitabıyla tanışmak için bir araya geldik. Kitaplar sadece sayfalar arasında yer alan kelimelerden ibaret değildir. Aynı zamanda düşüncelerin, duyguların ve hayallerin taşıyıcısıdır. Bir kitabı açtığınızda sayfalar arasında bir yolculuğa çıkarsınız. Kadim Türkmen tarihine, Türkmen edebiyatının kurucu babası Mahtumkulu Firaki ile tanışırsınız. Türkmenistan’a dair önemli bilgiler içeren Anev kitabı elbette biz okuyanları değiştirdi, dönüştürdü.” sözleriyle kitapların hayatımızda alması gereken yere vurgu yaptı. Raev konuşmasının devamında “Bu kitapla Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev’i öğreniyor, Türkmen tarihine vakıf oluyor, Ak Buğday müzesine gidip insanlığın oluşturduğu medeniyetin başlangıç yerlerine seyahat ediyoruz.  Dünya medeniyet tarihinde buğday tarımının ilk yapıldığı toprakları anlatan bu kitap onu yetiştiren medeniyet gibi benzersiz. Sözlerime kitap ve insanoğlu arasındaki dostluğun altını çizerek başlamıştım. Kitaplar dosttur. Bu kitabın anlattığı topraklar ve o toprakların yetiştirdiği çocuklar ise kardeşimizdir. TÜRKSOY bu kardeşliğin tezahürüdür.” dedi. 

Törende söz alan Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Mekan İşanguliyev Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov tarafından kaleme alınan “Bin Yılların Derinliğinden Gelen Medeniyet: ANEV” kitabının yazımı aşamasında yapılan araştırmalara atıfta bulunarak “Anev kitabı yazılırken dünyaca ünlü arkeolog ve antropologların bilimsel çalışmaları göz önünde bulunduruldu. Elimizdeki bu kitap Anev’in dünya tarihindeki önemini bilimsel olarak kanıtlayan Türkmen tarihine ve geleceğine referans olan önemli bir eserdir” dedi. Konuşmasının devamında TÜRKSOY’un kültürel faaliyetlerinden övgüyle bahseden İşanguliyev, kültür aktarımında kitapların öneminin altını çizerek Türk Dünyası ülkeleri arasındaki diplomatik ve kültürel ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti belirtti. 

Türkmenistan Kültür Bakanlığı müşaviri Agamurad Baltayev ise yaptığı konuşmada Anev kitabının birçok farklı dile çevrildiğini ve çevrilmekte olduğunu belirterek halklar arasındaki kültürel etkileşimde kitapların önemine değindi. 

Son olarak söz alan Doç. Dr. Berdi Sarıyev kitabın içeriği ile ilgili bir sunum yaptı. Anev kitabının taşıdığı değere bir bilim adamı gözüyle yaklaşan Berdi Sarıyev kısa süre içinde Anev kitabının Türkçeye aktarılacağı müjdesini verdi. 

Kurdele kesme töreni ve Türkmen halk eserlerinin tanıtımının yapıldığı küçük serginin açılışı ile etkinlik son buldu. 

Medya Galerisi

DSC_5293
DSC_5298
DSC_5278
DSC_5285
DSC_5277
DSC_5270
DSC_5262
DSC_5267
_DSC2134
DSC_5259
_DSC2119
_DSC2124
_DSC2111
_DSC2115
_DSC2100
_DSC2107
_DSC2076
_DSC2072
_DSC2071
_DSC2068
_DSC2060
_DSC2057
_DSC2051
_DSC2040
_DSC2045
_DSC2036
_DSC2032
_DSC2021
_DSC2023
_DSC2012
_DSC2000

© 2022 TÜRKSOY - Her hakkı saklıdır